zaterdag 27 februari 2016

Help – ik moet verschijnen bij een politieverhoor!!

Dat is schrikken! Je weet dat de politie je wil gaan horen als verdachte van een strafbaar  feit.  Je hebt dat nog niet eerder meegemaakt en nu wordt je verdacht van zoiets als heling. Je  zou een telefoon hebben verkocht die van een diefstal afkomstig is, en jij weet van niets (of wel).  Of je was bij een vechtpartijtje betrokken en jij hebt eigenlijk niets gedaan. En nu moet je bij de politie komen voor een verhoor.  Wat kan er gebeuren als je dat niet goed aanpakt?

Als je dat niet goed aanpakt krijg je snel al een geldboete, taakstraf of nog erger een gevangenisstraf.  Je krijgt dan een strafblad en je raakt jouw werk misschien kwijt. Ik ga je nu met de volgende zes tips uitleggen waar je in ieder geval op moet letten.

Tip 1
ga ervan uit dat alles wat je zegt tegen je gebruikt kan en zal worden. Dus ook wat je zegt in een telefoongesprek naar aanleiding van de uitnodiging.  Het wordt gewoon opgeschreven in een proces verbaal en dat kan later heel nadelig uitpakken. Communiceer daarom direct via een ervaren strafrechtadvocaat, zelfs al als het alleen maar gaat om het verzetten van de afspraak of om uit te vissen waar je nu eigenlijk precies van wordt verdacht.

Tip 2
zorg dat jouw strafrechtadvocaat voor jou uitzoekt waar je precies van wordt verdacht. De uitnodigingen zijn vaak expres heel vaag. De omschrijving van het strafbare feit is vaak veel te algemeen, of onjuist , en hetzelfde geldt vaak voor de in de uitnodiging genoemde pleegdatum. Je kan bijvoorbeeld zelf wel denken dat het om een diefstal gaat, terwijl het mogelijk ook gaat over heling. Als je daar dan niet op gewezen bent,  en je dan vervolgens door dom te verklaren het bewijs tegen jou zelf  rond maakt, dan leidt dat mogelijk tot  een onnodige veroordeling en een strafblad. Zonde dus en niet nodig.

Tip 3
laat je voorbereiden op het verhoor en zorg dat je van tevoren weet welke vragen je kan je verwachten. Kies voor  een strak plan.  De  politie heeft vrijwel altijd ook al een strak plan voor jou klaar liggen. De vragen voor jou staan  al in de computer voordat het verhoor begonnen is. Zorg dus dat jij ook een strak plan hebt en laat je daar niet vanaf brengen.  Je kan ervoor kiezen om gedetailleerd te verklaren. Je kan er ook voor kiezen om juist helemaal niets te verklaren en je te beroepen op jouw zwijgrecht. Wat het beste is hangt helemaal af van de zaak. 

Tip 4
Weet van tevoren welke methodes en trucjes  je  kan verwachten om jou uit jouw tent te lokken.  Veel mensen denken dat ze op een nare manier onder druk worden gezet en dat er wordt geschreeuwd en met vuisten op de tafel wordt geslagen. Dat is vrijwel nooit het geval. Men is meestal vriendelijk want dan gaan de mensen praten en dat is precies wat men wil. Weet dat  je  in ieder geval eerst een nogal onschuldig sociaal verhoor kan verwachten maar dat dat geleidelijk overgaat naar de vragen over  het strafbare feit.   Wat je kan verwachten hangt  af van de zaak en moet de aandacht krijgen bij de voorbereiding door jouw strafrechtadvocaat op het verhoor. 

Tip 5
Bedenk van tevoren of je je bij het verhoor door een strafrechtadvocaat wenst te laten bijstaan. Met ingang van 1 maart 2016  mag dat ook in Nederland. Het kan je redding zijn en wellicht het verschil uitmaken tussen wel of geen veroordeling en wel of geen strafblad.    


Tip 6:
Als je binnenkort een verhoor verwacht: Ga niet zelf via internet wat informatie bij elkaar scharrelen en zelf wat knutselen.  Mogelijk is dit de eerste keer dat je hiermee te maken hebt. De politie doet dit echter elke dag. Je doet jezelf tekort als je je niet door een ervaren strafrecht advocaat laat voorbereiden en bijstaan.  Als je meer wil weten kan je mij bellen op 0653444683.

Mijn gegevens vind je op:Geen opmerkingen:

Een reactie posten